Dig, mig og os – længe ventet bog om betydning af kontakt

Mens sommeren lader vente, glæder jeg mig til august, da Jytte Birk Sørensens nye bog er på markedet.

Filosof Martin Buber

Bogen hedder Dig, mig og os – om videoobservation og analyse af kontakt og relationer.

Titlen får mig til at tænke på filosoffens Martin Bubers (1878-1965) hovedværk: Jeg og du. Munksgård 1964.

Bubers hovedtese er, at” jeg og du” ikke har mening eller eksistens udover det forhold, de træder ind i. Buber opfattede mennesket dynamisk som værende i en vedvarende tilblivelsesproces snarere end formet af bestemte egenskaber.

Skelner mellem forhold og relation

Buber vendte sig mod det, han beskrev som en ”psykologisering af verden”, hvor al erfaring reduceres til indre psykologiske erfaringer. Buber anså i stedet for, de mellemmenneskelige forhold som det afgørende.

Buber skelner mellem forhold og relation, hvor forhold er mellem to subjekter, der åbner for sig selv og lader den anden komme ind i deres subjektive verden. Relation er for Buber et subjekt, der betragter et objekt. f.eks. lægen, der undersøger patientens blodtryk.

Fokus på kontakt og relationer

Jytte Birk Sørensens afsæt er ikke intersubjektivitetsfilosofi, men nyere udviklingspsykologi og Marte Meo metoden.

Video: Jytte Birk Sørensens introduktion til bogen: Dig, mig og os

I de seneste årtier er der sket en ny orientering inden for psykologien, hvor der lægges særlig vægt på de relationelle aspekter i menneskets udvikling.

Læge Sigmund Freud

Opgør med Freud

Den klassiske freudianske opfattelse af mennesket, som drevet af sine behov, er blevet suppleret med eller erstatter af en relationel tænkning, der ser mennesket som hovedsageligt kontakt- og meningssøgende.

Kontakt opfattes af Jytte Birk Sørensen som afgørende for menneskers udvikling.

– Relationer kan ikke udvikles, hvis vi ikke er i kontakt med hinanden, siger Jytte Birk Sørensen.

Personlige forhold er afgørende 

Marte Meo metoden, der af den hollandske socialpædagog Maria Aarts er udviklet ud fra iagttagelser af samspil i hverdagen, er – synes jeg – befriende renset for både filosofiske og psykologiske teorier.

Maria Aarts

Det er en praktisk, empirisk metode, der afdækker grundelementerne i alment menneskeligt samspil, der også lykkedes før verden blev moderne og videnskabeliggjort.

Eller sagt med en omskrivning af Martin Buber: Det afgørende for succes er det personlige forhold mellem f.eks. psykiater og patient, ikke den konkrete psykoanalytiske skoles intellektuelle system.

Et hoved oven på hovedet

Maria Aarts taler om det “naturlige” samspil, som langt de fleste mennesker har med sig.

Marte Meo metoden går i denne forstand forud for nyere relationel tænkning, hvilket jeg er spændt på at se, hvordan Jytte Birk Sørensen tackler i sin nye bog.

I zenbuddhismen beskrives en belæst og lærd person, som et menneske med et hoved oven på hovedet.

Det har jeg altid i mente. Jo mere jeg tænker på det, des mere begejstret bliver jeg for Maria Aarts metode, der har fokus på det, der sker her og nu i samspillet.

Øjeblikkets samspil

Det er også Jytte Birks Sørensens mål med bogen. Hun håber, at den kan være med til at give professionelle og andre, der arbejder med mennesker, inspiration til at undersøge det nuværende øjebliks samspil ved hjælp af videoobservation og analyse af kontakt og relationer.

Jeg ser frem til, at læse Jytte Birks Sørensens bog, der udgives på forlaget Dafolo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Steen-Lynge Pedersen

Jeg er Marte Meo terapeut og journalist. I over 25 år har jeg arbejdet med nyheder, pressekontakt og kommunikation i større organisationer og dagspressen. Min opmærksomhed er i dag rettet mod Marte Meo, som jeg har lært at kende takket været Marte Meo Supervisor Inger Hartelius. 2011 blev året, da jeg besluttede at oprette Marte Meo bloggen og tage hul på et nyt og spændende kapitel, som jeg gerne vil dele med andre. Samme år oprettede jeg firmaet Marte Meo Kommunikation, der tilbyder kurser, uddannelse og udviklingsprojekter for ledere og medarbejdere i det offentlige og private.
Dette indlæg blev udgivet i Marte Meo metoden og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>